Bebelușul tău s-a născut deja sau poate doar te pregătești pentru această zi importantă? Cu siguranță au existat multe schimbări în viața ta, precum și în corpul tău. După ce a născut, corpul unei femei revine la starea de dinaintea sarcinii. Acest lucru implică şi menstruaţia. Nu există o formulă precisă pentru a calcula când menstruația va începe din nou, aceasta depinde de mai mulţi factori.
Sângerarea care apare imediat după naștere nu se numește menstruaţie, ci lohii. Aceasta poate dura chiar și până la șase săptămâni și se aplică atât femeilor care au născut natural, cât și celor care au născut prin operație cezariană. Se presupune că la femei, după o operație cezariană, aceasta poate fi puțin mai scurtă. In perioada postpartum este extrem de important să ai grijă de igiena intimă. La început, absorbantele igienice ar putea fi insuficiente și s-ar putea să aveți nevoie de absorbante postpartum. Medicii și moașele nu recomandă utilizarea tampoanelor în această perioadă.
Când va avea loc prima menstruație după naștere depinde de mulți factori. Modul în care este hrănit copilul tău are un impact semnificativ. Se presupune că femeile care alăptează se pot aștepta la prima menstruație după aproximativ 4-8 săptămâni după ce opresc alăptarea. Evident, nu este o regulă și unele femei încep să aibă menstruație la două luni după naștere, în ciuda faptului că încă alăptează – adică la fel ca și mamele care își hrănesc copilul cu formulă. Amintiți-vă că, în timpul alăptării, ciclul menstrual poate fi neregulat.
Multe femei se întreabă cum va fi menstruația după naștere. Nici aici nu există o regulă clară. Este posibil ca menstruația să nu se schimbe. Exista cazuri în care perioada menstruaţiei devine mai scurtă, dar sângerarea în primele zile ale menstruației este mai abundentă. Uneori, femeile care se plângeau de dureri abdominale foarte puternice constată că, după naștere, acestea si-au mai redus din intensitate.
Nu ezitaţi să întrebați. Discutați cu ginecologul sau moașa despre ciclul menstrual postpartum. Nu uitaţi că fiecare corp este diferit, la fel și fiecare sarcină sau durata perioadei postpartum.
Pe ambalajele produselor, cum ar fi absorbantele igienice, zilnicele și tampoanele, puteți vedea marcajul:
Este pentru a indica în mod clar unde ar trebui să fie aruncate produsele de igienă utilizate și pentru a ilustra consecințele eliminării lor necorespunzătoare.
Datorită sortării adecvate, contribuim la reducerea cantității de deșeuri din produse de igienă aruncate în toalete și, în consecință, care ajung în mări și oceane.
Aflaţi mai multe.