Menopauza este denumirea științifică pentru ultima menstruație din viața unei femei. Menopauza este precedată de perimenopauză. Este o perioadă în care producția de estrogen începe să se schimbe, glanda pituitară încetinește, iar în timp ovarele încetează să elibereze ovule, ceea ce face imposibil ca femeia să rămână însărcinată. Femeile intră în menopauză între 45 și 55 de ani. Perioada de perimenopauză începe de obicei cu aproximativ 5-10 ani înainte de menopauză și marchează începutul scăderii fertilității.
Principalele simptome ale perioadei de perimenopauză sunt menstruațiile neregulate. Sângerarea din timpul menstruației poate fi mai abundentă, deoarece – din cauza deficiențelor hormonale și a ciclurilor anovulatorii – endometrul devine mai gros. Nivelurile scăzute de estrogen sunt, de asemenea, responsabile pentru bufeurile și transpirația rece, deoarece deranjează centrul de termoreglare. Nivelurile scăzute ale acestui hormon pot provoca, de asemenea, insomnie și iritabilitate, precum și tulburări de concentrare și probleme de memorie. Premenopauza este, de asemenea, asociată cu o scădere a nivelului de testosteron responsabil pentru libido și, prin urmare, cu lipsa dorinței de sex, care poate fi deosebit de împovărătoare pentru partener. Terapia hormonală poate fi o soluţie. În funcție de evoluția menopauzei și de recomandările medicului, pot fi utilizați hormoni, adică estrogen și progesteron în diferite configurații.
Pe ambalajele produselor, cum ar fi absorbantele igienice, zilnicele și tampoanele, puteți vedea marcajul:
Este pentru a indica în mod clar unde ar trebui să fie aruncate produsele de igienă utilizate și pentru a ilustra consecințele eliminării lor necorespunzătoare.
Datorită sortării adecvate, contribuim la reducerea cantității de deșeuri din produse de igienă aruncate în toalete și, în consecință, care ajung în mări și oceane.
Aflaţi mai multe.