Ciclul menstrual al fiecărei femei este împărțit în faze. Nu înseamnă, însă, că îl trăim toate la fel. Cunoașterea propriului corp și a schimbărilor prin care acesta trece te va ajuta să înțelegi mai bine propriile nevoi și să te simți confortabil în fiecare zi.
Începutul fazei foliculare coincide cu prima zi a menstruației . Această fază se caracterizează printr-un nivel scăzut al hormonilor progesteron și estrogen și durează aproximativ 14 se termină când începe ovulația. În primele zile ale fazei foliculare, endometrul (mucoasa uterină) este cea mai subțire din întreg ciclul și se îngroașă treptat pentru a fi pregătită pentru o eventuală sarcină.
În faza foliculară, 5-7 foliculi de Graaf se maturizează în unul sau ambele ovare. Creșterea lor este stimulată de hormonul foliculostimulant. Foliculii devin din ce în ce mai mari și încep să producă estrogen, un hormon care inhibă producția de hormon foliculostimulant. În ultima fază a maturării foliculului, unul sau doi devin dominanti. Faza foliculară se termină cu ovulaţia – eliberarea celulei ou din folicul.
Faza foliculară este precedată de faza luteală. Începe în prima zi de ovulație și durează până în prima zi a menstruației. Ovulația poate fi recunoscută datorită temperaturii crescute a corpului, durerilor, care apar la unele femei şi a modificărilor caracteristicilor mucoasei (mucusului). În timpul ovulaţiei putem, de asemenea să ne simţim mai atractive pentru partenerul nostru și să fim mai mulţumite cu înfățișarea noastră. În timpul acestei faze, o creștere a hormonului luteinizant poate fi detectată cu ajutorul unui test de ovulaţie. În timpul fazei luteale, nivelurile hormonilor estrogen și progesteron cresc, iar mucoasa uterului se modifică pentru a găzdui embrionul. Dacă nu se produce fecundarea, mucoasa uterului se exfoliază, ducând la debutul menstruației.
Pe ambalajele produselor, cum ar fi absorbantele igienice, zilnicele și tampoanele, puteți vedea marcajul:
Este pentru a indica în mod clar unde ar trebui să fie aruncate produsele de igienă utilizate și pentru a ilustra consecințele eliminării lor necorespunzătoare.
Datorită sortării adecvate, contribuim la reducerea cantității de deșeuri din produse de igienă aruncate în toalete și, în consecință, care ajung în mări și oceane.
Aflaţi mai multe.